У оквиру пројекта „Катастар малих хидроелектрана“, који је финансиран од стране Европске уније и кофинансиран од стране Републике Србије, од 21. до 25. маја 2018. године организовано је студијско путовање српске делегације у Инзбрук, Тирол – Аустрија, како би се упознали са примерима праксе успешно интегрисаних пројеката малих хидроелектрана у енергетској мрежи Аустрије. У Тиролу су боравили представници Министарства рударства и енергетике, Министарства финансија (Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније), локалних самоуправа Краљева, Пријепоља, Нове Вароши, Ивањице, Црне Траве, Рашке, Пирота и Новог Пазара, као и представници ЈВП „Србијаводе“ и ВПЦ „Сава-Дунав“. Чланови делегације добили су прилику да разговарају са аустријским званичницима задуженим за развој малих хидроелектрана, представницима тиролских локалних самоуправа који су одговорни за издавање дозвола и давање стручног мишљења, као и да размене искуства са произвођачем компоненти и система за мале хидроелектране уз обилазак фабрике. Такође су били организовани и обиласци три оперативне мале хидроелектране, од којих се једна налази у самом центру града Инзбрук.

Аустрија, као планинска земља у централној Европи, има дугу историју малих хидроелектрана које доприносе привредном расту земље још од 1950. године. Конзорцијум који спроводи пројекат је успоставио односе са различитим општинским и државним институцијама, званичницима и експертима одговорним за управљање и интеграцију пројеката малих хидроелектрана у електроенергетску мрежу у Тиролу, како би се српској делегацији омогућио детаљан увид у развој пројеката, издавање дозвола и давање стручних мишљења у вези са овом тематиком. У Аустрији се могу пронаћи бројни успешни оперативни модели, од регионалних и локалних снабдевача који су задужени за градове, па све до снабдевача појединаца и компанија.

Информације добијене током посете са техничке, правне, финансијске и практичне тачке гледишта су добро примљене, а методе имплементације служе као пример како се мале хидроелектране могу успешно интегрисати у енергетску мрежу у Србији.

Студијско путовање за српске представнике су организовали и угостили у Инзбруку EPTISA Servicios de Ingenieria S.L. (Шпанија) i BERNARD Ingenieure ZT Gmbh (Аустрија).